Share

Glebe Court Lodge

West Monkton, Somerset

Glebe Court Lodge dates back to the late 1700’s and has seen many changes over the years. We were asked by our clients who had just purchased the lodge house having been split from Glebe Court itself to re-design the internal layout of the existing building and replace a 1997 kitchen extension.

Initial consultations were carried out with Taunton Deane Borough Council planners, although the building isn’t listed West Monkton Village is a conservation area. We proposed a contemporary solution to form a new living/dining, utility space and a new bedroom & ensuite. Although traditional options were initially sought by the council, it was soon realised that a pitch roof design would have been visually intrusive above the substantial boundary wall that forms part of the principle dwelling. The existing 1997 extension, although poorly built did have some contemporary features and so these were transferred over to the new proposal.

Having successfully gained planning permission we were asked to provide detailed specifications that were then tendered by local contractors. The main build being carried out by Cornfield Developments Ltd.

The extension features pre-weathered zinc cladding, red grandis vertical cladding, aluminium windows and a sedum flat roof. It links to the existing house with a vertical window. The bedroom and en-suite are split from the living area by the new entrance door with a glass roof and panel looking into a mini courtyard framing the original estate wall.

Date: July 2018

Client: Private

Status: Completed

Location: West Monkton, Somerset [Taunton Deane Borough Council]

Services: Architectural Design, Planning, Building Regulation Package

Project Team: re:DSGN Ltd [Architectural Design], Julian Burrows Ltd [Structural Engineers], Cornfield Developments Ltd [Main Contractor]

Return to Projects